meta HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=windows-1250">
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Strokovne publikacije ![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||
|
Pregled zakola in klavne kakovosti goveda v Sloveniji v letu 2013
V publikaciji so predstavljeni razpoložljivi podatki ter osnovni statistični parametri o prirastih in klavni kakovosti goveda vzrejenega in zaklanega v Sloveniji v letu 2013.
Pregled zakola in klavne kakovosti goveda v Sloveniji v letu 2012
V publikaciji so predstavljeni razpoložljivi podatki ter osnovni statistični parametri o prirastih in klavni kakovosti goveda vzrejenega in zaklanega v Sloveniji v letu 2012.
Ocenjevanje klavnih trupov V sklopu strokovnih nalog v prašičereji na Kmetijskem inštitutu Slovenije izvajamo podrobne meritve lastnosti klavnih trupov in kakovosti mesa prašičev. Nekatere meritve na klavni liniji predpisuje že Pravilnik o kategorizaciji, ocenjevanju mesnatosti in razvrščanju klavnih trupov prašičev (Uradni list RS, št. 22/2004). S temi meritvami se določa mesnatost in na njeni podlagi cena zaklanih prašičev. Dodatne meritve, ki jih opravljamo na klavnih trupih in v zvezi z lastnostmi mesa, sicer za zdaj niso podlaga za določanje cene prašičjega mesa, so pa lahko v pomoč rejcem (preizkušanje nekaterih križanj, prehrane, sistemov reje) in mesnopredelovalni industriji (spremljanje kakovosti, usmeritev mesa v določene izdelke).
Mišice na stegnu prašiča
Video predstavitev si lahko ogledate tukaj.
V publikaciji so predstavljeni razpoložljivi podatki ter osnovni statistični parametri o prirastih in klavni kakovosti goveda vzrejenega in zaklanega v Sloveniji v letu 2011.
Dobra praksa reje prašičev
![]() Knjižica obsega obvezne normative in priporočila pomembnejših opravil pri reji prašičev. To so: prostor za namestitev prašičev, krmljenje in napajanje, rejska opravila ter prevoz prašičev. Pri vsaki od naštetih opravil so najprej podana obvezna zakonska določila, sprejeta v naših zakonskih aktih in pravilnikih ter evropskih direktivah. Sledijo priporočila, ki presegajo z zakonom določene minimalne standarde in prispevajo k boljšemu počutju živali. Opisanih je več, velikokrat neopaznih, drobnih stvari, ki so še kako pomembne ne samo za dobro počutje, pač pa tudi za bolj zdravo in uspešnejšo rejo. Knjižica je opremljena s številnimi fotografijami, ki včasih povedo več, kot pisana beseda.
![]()
|
|
||||||||||||||||||||||||||||
Kmetijski inštitut Slovenije, Hacquetova ulica 17, SI-1000 Ljubljana, info@kis.si |